Mimarlar tarafından projeye ait tasarlanan çizimlerin üç boyutlu olarak aktarılarak maket yapılması yapım aşamasındaki projenin bitmiş halinin görülebilmesini sağlamaktadır. Proje ile ilgilenen müşterilerin konut ya da villa gibi projenin ait olduğu yapıyı almadan önce detayları incelemesi, nasıl bir yer satın alacağını görmesi güven verici olmaktadır. Günümüzde proje sunumlarının en önemli materyali olan mimari maketlerin sunum süresince bozulmadan kalması ve kusursuz bir şekilde sergilenebilmesi çok önemlidir. Bu nedenle de maketin yapımında kullanılacak malzemelerin seçimi sırasında dikkatli olunması gerekmektedir. Dayanıklılığı yüksek ve sağlam malzeme seçimi maketin uzun ömürlü olması ve ortam şartlarından etkilenmemesi için oldukça önem teşkil etmektedir.
Mimarlar tasarladığı çeşitli projelere ait maketleri genellikle ahşap, PVC levha, ABS, akrilik levha gibi sağlam malzemelerden yapmakta olup içlerinden en çok tercih ettikleri de sağladığı avantajları ile ahşap malzemeler olmaktadır. Ahşap 3D maket uzun süre dayanımı ile sunumlarda zarar görmeden ve ortamdan etkilenmeden kalabilmektedir.
Ahşap malzeme kullanımının çeşitli avantajları bulunmakta olup bunlar ince levhalar ya da geometrik şekillerde bulunabilmesi, ince bir yüzeyinin olması, kesiminin ve boyanmasının kolay olması, hem ağır mimari maketlerde hem de detaylı maketlerde kullanılabilirliği olarak sıralanabilmektedir. Tüm bu avantajlarından dolayı ahşap malzeme tercihi son zamanlarda oldukça fazladır.
Ahşap 3D maket yapımı için öncelikle projenin detaylarını inceleyerek ahşap malzeme kalınlığına, şekline ve yanında kullanılması gereken malzemelere karar verilmelidir. Malzeme seçiminden sonra maketin gövde kısmının yapıma başlanmaktadır. Ahşap malzeme ile sağlam bir şekilde yapılan maketin gövde kısmı boyanarak gerçeği en iyi yansıtacak özelliklerde tasarlanan zemine monte edilir. Zemin ile ilgili olarak yükseklik, karayoluna uzaklık gibi detaylar üzerinde çalışılması yapının konumlandırılması için önemlidir.
Maketin gövdesinin montesinden sonra çevre düzenlemesi için yapılan peyzaj projesi uygulanmaktadır. Proje gerçekleştiğinde bina çevresinde park ve bahçelerin, yürüyüş yolları ve süs havuzlarının bulunduğu yerler nasıl olacak ise peyzaj projesi yapılırken de en gerçekçi şekilde birebir aynısı yapılmalıdır. Peyzaj çalışmasının sonlanmasından sonra da günümüz teknolojisinden yararlanarak ışık, ses ve su efektleri ile makete estetik bir görüntü sağlanarak makete son şekli verilmelidir.