Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen sayısız eserin sahibi olan Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapmıştır. Ustanın 81 adet cami, 36 adet saray, 55 adet medrese ve çok fazla türbe, su yolu, kervansaray, mescit, hamam, köprü gibi eserleri bulunmakta olup bunlardan en bilinen ve Dünya Miras listesine girenler arasında, çıraklık eseri Şehzade Cami, kalfalık eseri Süleymaniye Cami, ustalık eseri Selimiye Cami, Mihrimah sultan Cami, Lala Mustafa Paşa Cami, Behram Paşa Cami, Rüstem Paşa Kervansarayı, Mağlova Su Kemeri eserleridir.

Her bir eserinde ayrı bir ustalığını sergileyen Mimar Sinan’ın dahiyane ve akıl almaz teknikleri tüm eserlerini özel kılmaktadır. Çini işçiliği, ses akustik, bina ve minarelerin bakış açısı gibi pek çok ayrıntının düşünüldüğü Mimar Sinan eserleri maketleri aynı gerçekçiliği yansıtacak şekilde çizilerek üç boyuta aktarılmalıdır. Mimar Sinan maketleri yapım aşamasında ustanın eserlerinin görselini en iyi şekilde hazırlayabilmek için titiz ve hassas bir çalışma ve tecrübe gerekmektedir.

Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul başta olmak üzere ülkemizde çok fazla ilde ustaya ait eseler bulunmakta ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Mimar Sinan maketleri olarak yapılırken ustanın yapmış olduğu tüm detayların incelikle çalışılması gerçeğe uygunluk için önemlidir. Bu nedenle de yapılacak projenin öncelikle çok iyi anlaşılması ve tüm detaylarının incelenmesi gereklidir.  İkinci aşamada makete uygun ölçek ve doğru malzemeler seçilmelidir. Malzeme seçiminde hem eserlere ait detayların rahatlıkla çalışılabileceği hem de dayanıklılığını uzun süre koruyabilecek bir malzeme olmasına dikkat edilmelidir.

Profesyonel ellerin yaptığı, Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan Mimar Sinan maketleri o tarihleri en gerçekçi şekilde yansıtmakta olup esere ait tarihçenin, nasıl ve kim döneminde yapıldığının, ne gibi detaylara sahip olduğunun görsel olarak anlatılabilmesi için sunulmaktadır. Örneğin ustanın kalfalık eseri olan Süleymaniye Cami’nin maketi yapılırken caminin kubbesi ve minarelerindeki işçiliğe dikkat edilmesi önemli olmaktadır. Ayrıca içerisinde medrese, kütüphane, hastane, hamam ve çeşitli dükkanların olduğu Süleymaniye Külliyesi’nin de birlikte yapılması caminin maketinin doğru şekilde yapılması ve sunulması için oldukça önemlidir. Diğer tüm Mimar Sinan eserlerinde de bu gibi ayrıntılara dikkat edilerek maketler hazırlanmalı ve en gerçekçi şekilde sunulmalıdır.