Mimari çalışmaların çeşitli alanlarında kullanılan soyutlama tasarımı yapılan projeye estetik, yaratıcı ve özgün bir hava verebilmek için proje sahiplerinin istediği bir yöntemdir. Yapılan projede var olan maket yapılarının, daha estetik durması ya da kusursuz ve hatasız görünebilmesi için proje sahipleri mimarlardan soyut düşünce tekniği ile maket oluşturmasını istemektedir. Soyut düşünerek maket oluşturan mimarlar yaratıcı düşüncelerini de makete katacakları ve böylece son derece farklı bir yapı olacaktır.
Mimarlar soyut düşünce ile tasarım ve plan yaparken çözüme ulaştıracak bir düşünce ile tasarıma başlayarak, kafalarında oluşacak düşünce ile maket tasarlayabilmektedir. Soyut düşünmek daha önce yapılmamış bir yapı ya da inşa alanının detaylarına, rengine, malzemelerine, kapı ve pencerelerin konulacağı yere kadar çizilebilmektedir. Soyut düşünce kavramı ile mimari soyut maketler yapımı günümüzde son derece tercih edilmektedir.
Günümüzde soyut olarak düşünülen proje maketlerinde yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması ile somut hale dönüştürülmesi, yeni fikirlerin oluşmasını ve özgün maketlerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Mimarlardan istenen, soyut düşüncelerle tasarladıkları plan ve projeleri hayata geçirebilmek için somut bir şekilde maket üzerine aktarmalarıdır. Tecrübeli bir mimar hayal gücü kullanarak zihninde tasarladığı yapıyı ya da farklı mimari projeleri somut kavramlar kullanarak maket üzerine aktarmakta ve sergi ya da sunum için hazır hale getirmektedir.
Proje sahipleri bilindik tüm fikirlerin dışında, farklı bir geometrik şekilde yapı tasarımı isteyebilir ya da endüstriyel bir proje de verim artması için bazı değişiklikler talep edebilirler. Mühendis ve mimarların bulunduğu proje grupları bu konularda yapacağı soyut tasarımlar için hayal gücü kullanarak ortaya koyacakları somut yapıları incelemekte ve daha sonra maketi oluşturmaktadır.
Mimari soyut makalelerde doğru bir ölçeklendirme yapılması hem maketin büyüklüğü hem de detayları ile ilgili fikir vermektedir. Arazi ve endüstriyel maketlerde detaylara daha fazla yer verilebileceği için genellikle büyük ölçekler kullanılırken, daha sade yapı maketleri için daha küçük ölçekler tercih edilmektedir. Büyük ya da küçük ölçekli herhangi bir soyut maket için zihinde oluşturulan detaylar oldukça fazla olup makete yansıtılabilmektedir.
Soyut makalelerde kullanılacak olan malzemelerin sağlam ve dayanıklı olması maketin uzun süre dayanımı için oldukça önemlidir. Kalitesiz malzemelerden oluşan bir maket çabuk yıprandığı için jüri önünde geçerli bir not alamayacak ya da sergi ve sunum sırasında alıcıların dikkatini çekemeyecektir.