Maket çeşitlerinin teknolojik gelişmelerin etkisiyle kapsamı çok genişledi. Üretiminde farklı tekniklerin kullanılabiliyor olmasından dolayı, maket ihtiyacında alternatifler çoğaldı. Prototip maketler de, bu sektörde çoktan yerini aldı. Prototip maket, diğer maket türlerinin aksine sonuca yönelik değil, tasarım sürecine yönelik bir hizmettir.

Yani projenin bitiminde maketin ne tür bir görünümde olacağı konusunda fikir amaçlı yapılmaktadır. Daha çok tıp, endüstri ve mimari gibi sektörlerde tercih edilir. Prototip maket üretim amacı, tasarım sorunlarına çözüm üretilmesidir. Farklı sektörler için tasarlanan mekanik aksamların bittikten sonra görünüm ve işlev açısından testini yapmak için üretilen prototipler de bu sınıfa dahil. 

Prototip model maketler, birçok malzemeden üretilir. Karton, ahşap, metal ve pleksiler, prototip maket yapımında kullanılabilir. Bir projenin kullanıcılara sorunsuz şekilde sunulmasında prototip maketlerin işlevi büyüktür. Hem çok fazla zaman harcamadan hem de büyük maliyetler altına girmeden ürünlerin tasarım aşamasında testlerini yapmak ve sorunlara çözüm üretmek, prototip maketler ile mümkün olmaktadır. Bütün bu süreçte müşteriler de üretim aşamasına müdahale edebilir. Prototip aşaması, modelde istenen değişikliğin yapılabilmesi, tasarımla ilgili sorunlara anında ve hızlı şekilde çözüm üretilmesi için gerçekleştirilmektedir. Prototip maketleri, müşterilere projenin toplam maliyeti hakkında bilgi sahibi olma fırsatını da sunar. Prototip maket yapımı, günümüz teknolojisinin bir avantajı olan 3D baskı tekniği ile yapılır. Bu sayede taleplere en hızlı şekilde cevap verilmiş olur. 

Prototip maket yapımı, etkili projelerle anlatılmak istenenin hedef kitleye en iyi şekilde anlatılmasını sağlayacak hizmetler zincirinin en önemli halkalarındandır. Prototip modeller, değişik sektörlerde hizmet veren firmalar için hazırlanan maketler olarak bilinmektedir. Biten bir proje için değil de, tasarım aşamasında oluşacak sorunlara çözüm için üretildiğini de belirtelim.

Prototip model yapımı oldukça dikkat ve beceri ister. Bunun için malzeme seçiminde de herhangi bir sınır yoktur. Prototip yapılırken ortaya çıkarılan tasarıma uygun olan bir malzeme seçimi, üretim için yeterlidir. Prototip üretimi, planlanan projelerin iyi anlaşılmasıyla yapılabilir. Prototip modelin, üretim süreci sonunda ortaya konulan tasarımla uyumlu olması için deneyimli kişilerle çalışılması her zaman avantaj sağlayacaktır.